Mørtel og valg heraf

Når man vælger mørtel, er der mange forskellige eksponenter der skal tages højde for. MX klasse / eksponeringsklasse, stentype samt mørtelfarve.

Vandindholdet i dit murværk

For at opnå et flot slutresultat på byggeriet, er det vigtigt at tænke på optørring af murværket. Afdækning spiller her en markant rolle både under opmuring og til mørtlen er færdighærdet. Da kalk først hærder ved et vandindhold under 7% og cement hærder efter 28 dage ved dagtemperatur på 20 grader, anbefaler vi kraftigt at mureren sørger for, at murværket bliver afdækket under hele denne periode.

Vi kan hos MV Group® være behjælpelig med en måling af fugtigheden i murværket, samt at udføre en test, som vil vise om mørtlen er hærdet.

Please accept statistics cookies to view this video.

”I vådt og køligt vejr anbefales der total afdækning i afhærdningsperioden ved brug af KC-vådmørtler. Har vi murværk udsat for MX 3.2 gælder dette både for KC-våd og KC-tør.”

Ref. Murerhåndbog 2020 – side 187

Valg af mørtelfarve

Murværkets endelige udseende afhænger meget af mørtelfarven.

Vælger man en mørtel i en kontrastfarve (lys fuge til mørke sten eller omvendt), stiller det større krav til omhyggelighed i opmuring, afdækning og afrensning, end hvis der vælges ud fra samme nuance som murstenen. Dette betyder dog ikke, at man ikke kan sammensætte mørke mursten med lys mørtelfuge, eller omvendt, men skal blot være opmærksom på den ekstra omhyggelighed det kræver ved afrensningen af murværket.

Her ses eksempler med samme sten, men med 3 forskellige farver mørtel. 

Lys fuge
Mørk fuge

Hos Teglparken i Vejle, kan man få inspiration til valg af mursten, men også se hvordan samme sten, kan ændre udseende med forskellige farver mørtel.

MV Group® har forestået afrensningen af alle murstensfacader i Teglparken.

2.4.46 Persa Hard
B511 Atlantis
RT477 Prima Montalcino
B221 Goodwood
D51